БЛОГ

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Шкаф с чекмеджета.

  Това е пример за изработване на шкаф с две чекмеджета. Направен от ПДЧ, с дебелина 18мм, включително и чекмеджетата. И с външни чела.

     1.  ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРИТЕ.

 
След като се знае ширината и височината на нужния шкаф, трябва да се определи броя на чекмеджетата и размерите им.

Ширината на чекмеджето се определя, като се извадят 26 мм. от вътрешната ширина на шкафа /при използването на обикновени водачи за чекмедже/.

Дълбочината се определя според тази на шкафа. Но с около 5 мм. по-малка. Тъй като дължината на водачите е през 5 см., вече може да се сметне колко трябва да е дълбок шкафа и съответно чекмеджето. Но не е задължително, дълбочината на чекмеджето да е точна, с тази на водачите. Ако примерно, шкаф с дълбочина 44 см. „приема” водачи 40 см., то чекмеджето може и да е 42-43 см. Печелене на пространство, като при отваряне, тези сантиметри в повече ще бъдат по-навътре, но все пак използваеми.

 Височината е променлива величина. Чекмеджетата могат да бъдат както с еднаква, така и с различна височина. Но винаги между тях трябва да има минимум около 2 см. разстояние /диаметъра на ролката на водача/.
Да приемем, че шкаф е с обща височина 30 см. Празното, вътрешно, вертикално пространство ще е 26,4 см. От този размер се изваждат 2 см., които трябва да има между тавана на шкафа и горното чекмеджето, за да може да се изважда. Махат още 2 см. и за долното, поради същата причина. Махат се още 5 мм. откъм дъното, за да не опира долното чекмедже. Изважда се и дебелината на фазера за дъна на чекмеджетата – 2х3мм.. И остават общо 21,3 см. за височината на страниците на двете чекмеджета. Да приемем, че са с еднаква – по 10,5 см. приблизително.

Определяне височината на челата.
Височината на челата на чекмеджетата се определя, след като е уточнена височината на всяко от тях /с дъното/. В случая с примера, да приемем, че ще има 6 мм. разстояние между горното чело и плота /прм. на кухнята/ и 3 мм. между тях. Долното – наравно с дъното. Общо за челата – 29,1 см. или по 14,5 см. всяко /приблизително, като в този размер влиза и дебелината на канта/. 



    2. МОНТАЖИ.

  Сглобява се чекмеджето – с видии (4/40), закрепя се фазера/дъното (с пирончета, видии, такер)( преди поставянето на дъното да се провери дали диагоналите на чекмеджето са равни) и монтираме тази част от механизма, която е към чекмеджето, с видии /отдолу/. Предната част на шината и чекмеджето да са на една линия.
 Часта от водачите, които се прикрепят към страниците е хубаво да се монтират преди сглобяването на шкафа. Ако страниците се падат „ вътрешни” за шкафа, най-ниската точка на водача на долното чекмедже се поставя на 3-4 мм. от ръба на станицата, успоредно на нея. И на 2-3 мм. по-навътре от челото и. Захваща се с видии (4/16) на три места.
Най-ниската точка на водача за горното чекмедже се поставя на разстояние 2+височината на чекмеджето /с дъното/ сантиметра от горния ръб на страницата. Успоредно.

Сглобява се шкафа и се пробват чекмеджетата.
Трябва да „работят” перфектно.
С равна или по-широка от шкафа права повърхност /може и с чело/, като се допре на страниците, се пробва дали чекмеджето, при отварянето, „прилепва” еднакво към нея.
Ако има разминаване дори и по-малко от милиметър – лошо. При закрепване на челото, в затворено положение на чекмеджето, единият му край ще прилепне към челото на страницата, а другия ще стърчи навън. Единствената причина за това е, че се разминават диагоналите на чекмеджето. Случва се понякога ряза да не е абсолютно перпендикулярен и при сглобяването да се получи този „ефект”. Начина да се поправи това е да се махне дъното, да се притисне този диагонал, който е по-дълъг и в това положение пак да се монтира дъното.

Следва може би най-сложната част – поставяне на челата към чекмеджетата.
Шкафа трябва да е на равна повърхност, монтиран гръб за да не се „клатят диагоналите” и поставено долно чекмедже.
Първо се поставя долното чело. Долния му ръб изравнен с дъното на шкафа. Очертава се с молив къде опира чекмеджето на вътрешната страна на челото. Правят се 2-3 или 4 /в зависимост от големината му/отвора на предната страница на чекмеджето с фрезенг от вътрешна страна. Поставя се челото на работната маса, напасва се чекмеджето по очертаните линии и с видии 4/30 се захваща към челото. Ако са направени повече от 2 отвора за захващане, поставят се 2 видии, пробва се как работи чекмеджето и ако всичко е точно, се поставят и другите. Ако има някакво разминаване, направете корекции, и с другите 2 опитайте пак.
Долното чело е напълно напаснато и поставено. Поставя се горното чекмедже. Слага се горното чело върху долното, като между тях се поставя някакъв материал с дебелина 3 мм. /най-добре парченца кант или фазер/. Това ще е разтоянието между челата. Очертава се отвътре. Малко трудна дейност. Добре е да има помощник. Или да се използва шублер. И по същия начин, като долното. Корекции при нужда.

    Друг начин, за „напасване” на челата към чекмеджетата е, чрез използване на парченца двойно-залепващо тиксо. Предполагам ще се сетите как.
За дръжките ще трябват по-дълги /4 см./, от тези в комплекта, болтове. Освен, ако не се закрепи първо дръжката (като се скрие/изравни главата на болта), а след това челото към чекмеджето.
Мисля, че вече има един напълно готов шкаф с две чекмеджета.

Забележки:
1. Ако се прави шкаф с повече чекмеджета и искате челата да бъдат еднакви по височина, да се има в предвид, че височината на чекмеджетата няма да бъде еднаква.
2. Съответно, ако чекмеджетата са с еднаква височина, то челата няма да бъдат с еднаква.
3. Снимката е примерна и размерите не съответстват на даденото описание.
4. Това е моя начин. Най-вероятно има и други.

Успех с майсторенето!

3 коментара:

  1. Здравей! Добра статия си написал :-)
    Имам едно въпросче и ще се радвам, ако можеш да ми отговориш.
    За шкаф с дълбочина 35см и ширина 80см, искам да направя две чекмеджета.
    Ако ги направя с тези габарити, имам опасения от усукване и заклинване при отваряне/затваряне.
    Дали не трябва да разделя ширината на две?

    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Размерите не са от значение. Особено във Вашия случай. Но за да избегнете опасенията си, може да сложите по-дебело дъно, вместо фазер. Примерно 8-10 мм. ПДЧ или МДФ, захванато с видии.
    Успех.

    ОтговорИзтриване