БЛОГ

понеделник, 26 март 2012 г.

Легла на две нива за детска стая.

  За спестяване на място в по-малки или тесни, но дълги детски стаи, понякога е наложително разположение на легла на две нива.

Освен ПДЧ - плоскости е желателно да се вмъкнат елементи от масив. Целта е създаване на по-стабилна и здрава конструкция.




Вариант:

  Горното легло се намира на такава пределна височина, така че спящия да има достатъчно въздух” и пространство за движение.

Най-високата точка /перило, перваз/ на горното легло е на височина 175 см.

Долното легло влиза” пoд горното 60 см.

Необходими са 6 бр. греди от масив с размер 175/10/4-5 (в/ш/д).

И 2 бр. по 60/10/4-5 см. За краката на долното легло.

Конструкцията на самите легла се прави от ПДЧ. Според това, какви матраци е запланувано да се слагат.

Да приемем, че матрака е с размер 190/90 и дебелина 18 см.

От ПДЧ се прави дъно с размер 193,6/93,6. Дълги и къси страници. С височина, според това, колко искате да се подава матрака над тях. Приемаме да бъдат 13 см.

Дълга – 190х13 – 4 бр.

Къса – 93,6х13 – 4 бр.

За двете легла. Страниците се захващат с видии откъм дъното. По на често. И помежду си, естествено.

Така получените “корита” се захващат към гредите. С мебелни болтове.

Горното на 135 см. от пода. Над леглото, с матрака, остава разтояние около 30 см. и ще служи за захващане на предпазни первази/решетка. Тези первази може да се направят от ПДЧ или масив.

Долното – на 60 см. /или повече по желание/ навътре от едната страна и късите гредички от другата. На височина каквато ще е удобна. /Или ако има чекмеджета/.

 Материала от масив да се обработи с шкурка за да няма грапавини и остри ръбове. Може да се боядиса или байцва, и лакира в желани разцветки.

Под горното легло остава достатъчно пространство, което може да бъде оползотворено по най-практичния начин с други мебели – гардероб, бюро, детски кът.

В случая – гардероб. 135/130/90. Като част от дъното на горното легло ще легне и върху тавана на гардероба, за по-добра стабилност на цялата конструкция. А някои от гредите ще се захванат към страниците на гардероба.

Ако не се прави гардероб, а мястото се използва за друга цел, е желателно да се помисли за допълнително укрепване на гредите на горното легло (примерно странични хоризонтални подпори/спънки).

Шестата греда ще послужи и за изграждане на стълба (ПДЧ, струговани парчета от масив, готови пръчки тестолит и др.) за горното легло и прикрепянето и към  външния „крак”/греда/. Тя /стълбата/ може да се събере предварително /за по лесно/и да се постави заедно с другите греди към леглото.

Под долното легло може да се предвиди /предварително – при дизайна/ поставяне на чекмеджета за оползотворяване на място.



Успех с майсторенето!



Забележка:
1. В случая, стрниците на "коритото" съм ги направил от масив, защото имах излишен материал.
2. Някои елементи по направата на конструкцията може да не са описани детайлно. Надявам се приложения снимков материал да отговори на някои въпроси.











Няма коментари:

Публикуване на коментар